mandag 23. april 2012

Informasjonskompetanse og digital kompetanse


Store Norske Leksikon definerer informasjonskompetanse som "en samling av ferdigheter som gjør en person i stand til å identifisere når informasjon er nødvendig, og som setter vedkommende i stand til å lokalisere, vurdere og effektivt anvende denne informasjonen". Eleven skal altså kunne finne informasjon, være kritisk til kilder, og kunne bruke informasjonen på en hensiktsfull og kreativ måte.

Digital kompetanse kan defineres som ”(...) ferdigheter, kunnskaper og holdninger ved bruk av digitale medier som verktøy i læreprosessen, for mestring og for å lære å lære”. (Karlsen og Wølner 2006: 20)

Jeg mener at man kan ikke ha en god digital kompetanse uten å ha en godt utviklet informasjonskompetanse - jeg vil si at informasjonskompetanse er en del av den digitale kompetansen. Begge disse begrepene handler om ferdigheter, kunnskap og holdninger (og kreativitet), som går litt over i hverandre.


________________________________________________________________
Kilder:

Karlsen, A. V. & Wølner, T. A. (2006): Den femte grunnleggende ferdighet. Portefølje og digitale mapper – et sted for læring. Oslo, Gyldendal Akademisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar