søndag 29. april 2012

Avisproduksjon

I en nettavis vil vi oftest møte på to sjangrer - nyhetsartikkel og feuture. Gruppen vår i DKL104 skulle produsere en nettavis hvor temaet skulle være hentet fra studiet. Vi valgte temaet "Mediekultur". Å holde seg innen sjanger når man skal skrive en nyhetsartikkel om mediekultur, i stedet for en ulykke eller et kjendisbesøk, viste seg å være ganske utfordrende. Du kan vertfall se forsøket vårt HER. :)

Jeg vil kort beskrive hovedtrekkene innen sjangrene nyhetsartikkel og feuture. Det er disse to sjangrene vi har prøvd å sette oss inn i til arbeidskravoppgaven vår, i tillegg til at jeg som redaktør skrev lederartikkelen "Digitale barn og unge".

Nyhetsartikkelen er oppbygd etter "den omvendte pyramide" - det viktigste/ poenget kommer først. I nettaviser er dette den mest vanlige sjangeren, med mange korte, kjappe nyheter. Når artikkelen er bygd opp på en slik måte, kan den enkelt redigeres og kortes ned uten at selve nyheten og spenningen forsvinner. Den skal være objektiv. Det er ikke journalistens stemme som formidles, men andre mennesker gjennom blant annet intervju.

Her kan du se et eksempel på en typisk nyhetsartikkel

Feutureartikkelen har en mye lettere form enn nyhetsartikkelen. Den er mye friere i forhold til både innhold og skrivestil. Den skal belyse saken fra flere vinkler, journalisten skal være tilstede der det skjer, den skal fortelle leseren en historie, og kan ofte appellere til følelser. Man får gjerne nok informasjon i ingressen til å vekke interesse hos leseren, men en god feutureartikkel bygger opp spenningen for så å avslutte med hovedpoenget.

Her er et eksempel på en typisk feutureartikkel

1 kommentar:

  1. Du har heilt rett i det at ein av utfordringane vore omkring dette emnet var å halde oss innanfor sjangrane i forhold til mediekultur. Ikkje berre var det vanskeleg å setje seg inn i to ulike sjangrar, men det å knytte teksta til mediekultur blei vanskeleg. Dette var også noko me fekk tilbakemeldingar på. Likevel så trur eg at vi hadde takla dette betre no i ettertid dersom vi hadde fått i oppgåve å gjere det ein gong til. Dette er ein læringsprosess og det tek tid å setje seg inn i sjangrar.

    SvarSlett